Wie vlees wil eten loopt het risico een tobber te worden. De moderne vleesproductie staat er niet om bekend veel rekening te houden met de natuurlijke behoeften van dieren. Bovendien worden na de slacht soms trucs toegepast om uiterlijk en structuur van het vlees te beïnvloeden. Is dat nog lekker te noemen? Vlees van Lombok wel.
Het lamsvlees komt van de Beerninkshoeve, een ecologische schapen- en geitenboerderij in Salland. Het rundvlees komt van Belle Marie, een gemengd BD-bedrijf in Drenthe. Op beide bedrijven krijgen de dieren veel ruimte, biologisch verbouwd voer en een bestaan dat zich grotendeels buiten afspeelt. De dieren leven in een kudde en kunnen daarom een sociale rangorde tot stand te brengen. Ze worden ouderwets gedekt en het jongvee blijft tot aan de geslachtsrijpheid in de kudde. Kortom: ze leven een waardig dierenleven en bieden daarom opperbest vlees.
De Beerninkshoeve
De geiten en schapen van de Beerninkshoeve staan negen maanden per jaar met alle vier de poten in het weidse Sallandse landschap. De overige drie maanden staan de moeders op stal, om tot rust te komen en krachten op te doen voor de lammertijd in het vroege voorjaar. De lammeren, genaamd Sallanders, worden tussen de zesde en tiende levensmaand geslacht, afhankelijk van de groeisnelheid van het individuele dier. Het vlees wordt ter plaatse op de boerderij verwerkt.
De Beerninkshoeve wordt gepacht van de Stichting IJssellandschap die zich inzet voor ambachtelijke en kleinschalige boeren in de regio.
Belle Marie
Belle Marie ligt in het relatief dunbevolkte Zuid-West Drenthe. Hier staat de kudde acht maanden per jaar op kruidenrijke, door hagen omzoomde graslanden, waar de koeien een zee aan ruimte en een wereld aan rust hebben. De vier wintermaanden staan de koeien op stal. De kalveren worden op tweejarige leeftijd geslacht. De verwerking van het vlees vindt plaats bij ons op de Beerninkshoeve.
Gasconnevlees is doorregen, verwacht dus geen mager lapje maar verheug u op iets mals en sappigs. Door het intramusculair vet is de kleur wat minder helderrood dan u gewend bent. De smaak is echter zo voortreffelijk, dat de Fransen het een officieel kwaliteitslabel hebben gegeven: Le boeuf Gascon