Recepten

Stoofschotel met lamsvlees

6 personen

Benodigdheden

  • 1 kilo lamsschouder in grote stukken of 6 lamspootjes
  • 2 uien
  • halve bol geplette knoflooktenen
  • 1 winterpeen in blokjes
  • 150 gram rode linzen
  • 1 glas wijn
  • stengel bleekselderij in reepjes
  • selderijknol in blokjes
  • takje rozemarijn
  • bosje peterselie
  • 1 blikje tomaten op sap
  • olijfolie

Bereiding

Verhit in een grote braadpan een bodem olie en braad het vlees in porties mooi bruin. Neem ze uit de pan. Fruit knoflook, ui, wortel en selderij in dezelfde olie. Voeg wijn, de tomaten met sap, de rozemarijn, eventueel wat bouillonpoeder en veel zwarte peper toe. Leg het vlees weer in de pan en giet er koud water bij tot het bijna onderstaat. Breng alles aan de kook en laat met het deksel erop zachtjes stoven tot het vlees zacht en gaar is, dat kan twee tot drie uur duren. Voeg de linzen toe en laat nog een half uurtje sudderen zonder deksel tot de linzen zacht zijn en de saus wat ingedikt is. Voeg naar smaak nog zout en peper toe en bestrooi met peterselie. Dien op met rijst of aardappelpuree. Een dag later is de schotel nog lekkerder.

Variatie

Gebruik in plaats van wortel, tomaat, selderij en wijn verse gember, kaneel, sojasaus en sinaasappelschil. Dien op met couscous.

 


Boerenstoofpot met geitenvlees

4 personen

Benodigdheden

  • 750 gram geitenvlees in stukjes
  • 4 eetlepels boter of olijfolie
  • 16 sjalotjes
  • gepeld en in vieren gesneden
  • 4 gepelde tomaten
  • 1 paprika in dunne repen
  • 3 dl heet water of bouillon
  • 20 gram courgette in blokjes
  • 200 gram sperziebonen
  • 100 gram doperwten
  • een bosje dille

Bereiding

Braad het vlees in een grote braadpan aan in de hete boter of olie. Voeg de sjalotten toe en laat 20 minuten zachtjes smoren met de deksel op de pan, Voeg de tomaten en paprika toe, daarna heet water of bouillon en breng op smaak met peper en zout. Laat alles een uur zachtjes stoven. Voeg de stukjes courgette en sperziebonen toe en vijf minuten later de doperwten. Laat alles nog vijf minuten doorstoven en voeg tot slot wat dille toe. Dien op met brood.